Sörjande hedrar offren efter Utöyaattentaten i Norge. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Utöyaoffer hedrades vid minnesstund i Uppsala

SSU-ordförande: "Hade lika gärna kunnat drabba SSU"
1:21 min

Idag är det exakt två år sedan som terrorattentaten på Utöya och i Oslo skakade Norge och världen, och årsdagen uppmärksammas bland annat här i Uppsala. På stora torget anordnar SSU Uppsala just nu en minnesstund.

– Utöyadåden var en vändpunkt kan man säga, då vi faktiskt måste tänka om och tänka efter hur viktigt det är med frihet. Det visade också på hur sårbar vår demokrati kan vara, så att fortsätta kampen för frihet, jämlikhet och demokrati, det kommer jag att ta upp i mitt tal, säger Polat Akgül, ordförande i SSU Uppsala.

Vaför är det så viktigt att uppmärksamma dagen här?

– Det är vårt grannland och vi är nära Norge. Det hade lika gärna kunnat drabba SSU och vi har ju ett främlingsfientligt parti i Sverige som har ökat gång på gång i opinionen och det är viktigt då också att trycka på. Vi ser i Europa att främlingsfientliga partier växer och då måste vi kämpa för demokratin och friheten.

Hur har Utöya, den här dagen för två år sedan påverkat dig?

– Mig direkt har den inte påverkat men indirekt har den det i med att det är vår systerorganisation, ungdomar som jag som kämpar för en bättre värld. Det är klart att medmänniskor som miste livet nära inpå och som kämpade för samma sak som jag, det är klart att det berör ju, säger Polat Akgül.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".