Allt fler kvinnor vill starta företag

Allt fler kvinnor i Uppsala vill starta egna företag. Förra året var nästan hälften av besökarna till nyföretagarcentrum i Uppsala kvinnor.

Hwa Dahir i Uppsala som tilllsammans med tre andra kvinnor öppnar en afrikansk restaurnag om några veckor tror att det handlar om att kvinnor vågar mer idag:

- Kanske dom har mognat, eller så är det bara att det är tråkigt utan kvinnor. Också kvinnor och inte bara män måste komma igång, säger hon.

På nyföretagarcentrum som är en rådgivningsbyrå för de som funderar på att starta eget har man märkt en kraftig ökning av kvinnor under förra året.  Förra året besöktes de av dubbelt så många kvinnor jämfört med 2003. Nästan alla av de här startar ett företag.

Margareta Eriksson, projektledare för resurscenrum för kvinnors företagande i Uppsala kommun som bland annat har jobbat med att bygga upp nätverk av kvinnliga företagare, tror att det ökade intresset för att starta eget handlar om förebilder.

- I och med att vi har fått fler och fler som startar eget och i och med att man pratar mer om det här idag så tror jag att det är fler som tycker att det där vill jag prova på.

Sen den dagen Hwa och hennes vänner kom på att de skulle öppna en restaurang har det gått fort. De har fått hjälp med startaeget bidrag från arbetsförmedlingen och stöd och råd från integrationsverket, studiefrämjandet och nyföretagarcentrum.

emma.englund@sr.se