Uppsala kommun avrådde tidigare från bad i Fjällnora (arkivbild). Foto: Sanna Richter/SR.

Vattenbrist och förorenat badvatten

"Där avföringen helt enkelt sköljs ner"
2:08 min

Vatten som inte går att bada i och vatten som det råder sådan brist på att gräsmattorna får klara sig utan. På flera platser, som Månkarbo och Fagerviken, råder bevattningsförbud, och vid till exempel Fjällnoras badplats uppmättes för en dryg vecka sedan de högsta värdena av tarmbakterier någonsin. 

Anledningarna till de höga värden kan vara olika, berättar Elisabeth Sahlsten som är utredare på Hav- och Vattenmyndigheten.

– Om det regnar och rinner av från land, från djur som går på land - både kreatur och fåglar - där avföringen helt enkelt sköljs ner. Men det kan också vara vattenströmmar som är annorlunda och driver ut från ett förorenat område, och det kan vara ett avloppsutsläpp, säger hon.

Krutuddens bad i Östhammar stängdes i fredags på grund av höga halter tarmbakterier i vattnet, samtidigt som Fjällnora öppnades igen efter en veckas badförbud. Uppsala kommun har inte hittat källan till de rekordhöga värderna i sjöarna Trehörningen och Ramsen, men Elisabeth Sahlsten säger att det i alla fall inte finns något som överlag pekar på att det skulle ha blivit vanligare med höga bakteriehalter i badvatten.

Hur kan värdena variera så mycket från en vecka till en annan?

– Generellt kan det vara ändrad nederbörd, ändrade vindar och strömmar eller något som rinner förbi från till exempel våtavlopp.

På andra håll i länet råder det just nu brist på vatten. På Sveriges Geologiska Undersökning, SGU i Uppsala, visar statsgeologen Magdalena Torsbrink en jordartskarta, och hon har zoomat in Fagerviken i Tierp, en av de platser i länet där det råder bevattningsförbud.

Låga vattennivåer beror på flera saker som lite regn, berg och jordlager och vilken höjd man befinner sig på. Och det kan vara stor skillnad på en och samma ort.

– Det som påverkar grundvattennivån beror på hur grundvattenbildningen sett ut under våren och försommaren. Är det i små grundvattenmagasin så blir betydelsen av grundvattenbildningen avgörande för hur mycket vatten vi kan ta ut idag. Sedan påverkas det även av hur många som tar ut vatten i ett begränsat område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".