Markpersonal lastar ett SAS-plan. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Anmält för könsdiskriminering

Handlar om hur pensionsinbetalningar hanteras
0:59 min

109 kabinanställda vid flygbolaget SAS anmäler bolaget till diskrimineringsombudsmannen.

Anmälarna anser att det nya kollektivavtalet mellan SAS och fackförbundet Unionen leder till att kabinanställda diskrimineras jämfört med piloter.

Det var i samband med konkurshotet i höstas som SAS och fackförbunden förhandlade om sina avtal för anställda på Arlanda och andra ställen. De nya avtalen innebar försämrade villkor som ökad arbetstid, lägre lön och sämre pensionsvillkor.

Nu tycker alltså drygt hundra kabinanställda att avtalen inte blev rättvisa - utan att de, som till övervägande del är kvinnor fått sämre villkor än piloterna, som oftast är män.

Missnöjet handlar om hur pensionsinbetalningar hanteras. För både kabinanställda och piloter höjdes pensionsåldern från 60 till 65 år, men enligt de kabinanställda som nu lämnat in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen så har de pengar som SAS satt av till pension mellan 60 och 65 år hanterats på olika sätt för de olika personalgrupperna.

Anmälarna menar att den grupp som berörs, drygt 350 personer som är över 50 men inte gått i pension, förlorar upp till 800 000 kronor per person på det - och vill nu att Diskrimineringsombudsmannen tar tag i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".