Kajan har 48 elever från Uppland. Utan tilläggsbeloppet skulle skolan mista 16 heltidstjänster. Foto: Niclas Norén/SR.

Färre barn med behov av resurser kan få bidrag

Uppsala kommun: "Fler får avslag än tidigare"
2:02 min

Uppsala kommun ska nu se över hur bidrag till barn med behov av extra resurser i skolan ska fördelas. Det är en dom i Högsta förvaltningsrätten som fick kommunen tänka om. Den fastslog att det i ett fall stred mot likbehandlingsprincipen att ge en friskola extra stöd som inom den kommunala skolan löses inom ramen för det grundbelopp som alla elever får.

– Lagen i sig har inte ändrats, utan det har kommit ny rättspraxis. Därför har vi gjort tolkningen att ansökningar om tilläggsbeloppen får fler avslag än tidigare, säger Andreas Jonsson som är chef på barn- och ungdomsnämndens myndighetsenhet i Uppsala.

Skolor får ett grundbelopp för varje elev som ska bekosta undervisningen. För elever med särskilda behov, som autism, kan ett individanpassat bidrag kallat tilläggsbelopp sökas från kommunen.

Den dom från Högsta förvaltningsrätten, som Uppsala kommun nu har tillämpa, slår fast att det är rätt att ge en friskola avslag på ansökan om tilläggsbelopp för något som den kommunala skolan löste genom grundbeloppet.

När det här omsattes i praktik i Uppsala ledde det till att Kajan Friskola, som har elever med autism, fick avslag på sina ansökningar om tilläggsbelopp. Följden skulle ha blivit omfattande förändringar på skolan, något som inte var kommunens avsikt säger Andreas Jonsson.

– Det är inte rimligt att halvera ersättningen från en dag till en annan. Vi måste se till elevernas bästa. Men vi skyldiga att följa lagen, därför får vi nu försöka hitta andra ersättningsmodeller. Det är det vi ska försöka jobba fram och jag är jätteglad att vi har hittat den här lösningen, säger Andreas Jonsson.

Kajan Friskola har 48 elever från hela Uppland och utan tilläggsbeloppet skulle skolan mista 16 heltidstjänster. Men efter ett möte med kommunen har nu den akuta situationen från Kajan lösts via ett temporärt bidrag, berättar Johan Östlund skolchef på Kajan Friskola.

– Vi har fått gehör för det vi har sagt och förståelse för vår situation. Kommunen ska ta ett varv till på de här besluten, dem tycket inte heller att det är rimligt att halvera ersättningen på det här sättet. Vi hoppas på ett fortsatt bra samarbete med kommunen och just nu känns det väldigt bra, säger Johan Östlund, skolchef på Kajan förskola.

Under hösten ska Uppsala kommun utreda framtida bidrag till Kajan och andra skolor. I september tror Andreas Jonsson att ett nytt förslag tilläggsbeloppen ska vara klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".