1 av 4
Marianne, Tua, Kristina och Britt-Marie har sytt, lappat, knypplat och fikat tillsammans sedan sjuttiotalet. Foto: Julia Kauta Kouyate/SR
2 av 4
Ett urval fingerborgar som kvinnorna har samlat på sig genom åren. Foto: Julia Kauta Kouyate/SR
3 av 4
Fingerborgarna är samlarobjekt och används aldrig. Foto: Julia Kauta Kouyate/SR
4 av 4
Det går att hitta de flesta motiv på fingerborgar, till och med Lady Di. Foto: Julia Kauta Kouyate/SR

P4 morgon på syjunta

3:52 min

De har träffats en gång i månaden sedan sjuttiotalet. P4 morgon har besökt en av de ihärdigare syjuntorna i staden.

De träffades under studietiden i Uppsala och sedan dess har Kristina Lundkvist, Britt-Marie Olofsson, Marianne Granhed Eriksson och Tua Ljungberg varit syjuntan trogna.

- Den här gemenskapen är sprungen ur en fattig ekonomi och det praktiska handlaget. Vi är uppväxta med en föräldrageneration där inte slit och släng fanns. Vi är alla fem itutade det här att man ska ta reda på saker innan man slänger dem, säger Tua Ljungberg.

Men efterhand har den sociala aspekten kommit att bli minst lika viktig. Å andra sidan träffas Kristina, Tua, Marianne och Britt-Marie nästan aldrig annars.

- Vi kom på att det var så praktiskt att få saker gjorda. Sedan har det fötts en trygghet i den här gruppen, säger Tuva Ljungberg.

Kvinnorna har under åren samlat på sig hundratals fingerborgar. De kommer bland annat från Argentina, Kuba, Palestina, Malta, och USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista