Sjöräddningen nerringda av vilsna sjöfarare

Det råder tjock dimma ute i skärgården vid Furusund utanför Norrtälje, och det gjorde det även under gårdagen. Det här har gjort att Sjöräddningssällskapet blir nerringda av folk som åker vilse i dimman.

– Trots dimman kör båtarna väldigt fort, de ställer in gps:en och gasar på i 20 till 30 knop, som att man tror att man är ensam på sjön eller att alla andra ska se en. Det är en märklig körstil, säger Rasmus Karlsson på Sjöräddningen i Räfsnäs.

Enligt honom har inget allvarligt hänt än men flera båtar har varit nära att köra in i varandra och i sjöräddningsbåten.

– Många ringer och vill bli bogserade i land istället för att stanna och vänta ut dimman. Men är de inte i nöd kan vi inte hjälpa dem, det vore dumt att låsa upp vår sjöräddningsbåt till sådant, om något allvarligare skulle inträffa, säger Rasmus Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista