Borreliasmittad man. Foto: Barbro Vivien/SvD/SCANPIX

Studie visar att fler fästingar bär på borrelia

1:04 min

Var fjärde fästing bär på borrelia, men trots det är risken att smittan överförs till människan mycket liten, mindre än man hittills trott. Det visar en enligt en stor fästingstudie.

Borrelia kan leda till bland annat smärta, problem med lederna och hjärnhinneinflammation. Det finns inget vaccin, men man kan behandla med antibiotika.

Östersjökusten hör till de områden där flest fall rapporteras. Sedan 2007 pågår en studie, som TT rapporterar om, där målet är att samla in 10 000 fästingar och blodprov från människor som har blivit fästingbitna. Hittills har man samlat in omkring 5000 fästingar.

Ett resultat som har förvånat forskarna är att så många som var fjärde fästing bär på borreliabakterien. Lika överraskande är att risken för att fästingen överför smittan till människan är liten. Bara 3 procent av dem som blir fästingbitna visar tecken i blodet på att borrelia har överförts. Och av dem är det knappt hälften som får symptom.

En förklaring kan vara att borreliabakterierna finns i fästingens tarmkanal, och att det tar tid innan de förflyttar sig upp till fästingens mundelar, där de kan spridas till den som blivit biten. Det innebär att ju snabbare du får bort fästingen från huden, desto större chans har du att slippa smittan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista