Äldre person med rullator. Foto Jessica Gow / Scanpix

Älvkarleby enda kommunen i länet som inte längre tillhandahåller rullatorer

1:58 min

Den som bor i Älvkarleby och behöver en rullator får köpa sig en egen framöver. Hittills har de gått att låna gratis från kommunen - precis som i de flesta andra kommuner i länet - men från och med den första augusti är det slut med det.

 De som hittills lånat sin rullator får välja mellan att antingen köpa den för 300 kr eller lämna tillbaka den och köpa sig en helt ny.

– Vi är en av få kommuner i Sverige som inte har något avgiftssystem, säger Carin Thunman, områdeschef i Älvkarleby kommun.

I Uppsala län är det bara i Tierp och nu snart även i Älvkarleby som det kostar att ha en rullator?

– I Gävle och Sandvikens kommuner där vet vi att man får betala sin egen rullator.

Carin Thunman säger att Älvkarleby har jämfört med närliggande kommuner. Men i det egna länet har man bara tittat på Tierp, som hittills är den enda kommunen i Uppsala län som tar ut avgifter för rullatorer. Nils Thapper, som företräder PRO i Gårdskär, tycker inte att jämförelsen håller.

– Man ska inte jämföra med de dåliga kommunerna. Man måste istället fråga sig hur de andra gör. Till och med i stora Uppsala kommun får man rullatorer.

Ungefär 1 500 rullatorer är i omlopp i Älvkarleby kommun under ett år och hittills har de alltså varit gratis att låna.

Men från om med den första augusti får den som redan har en lånad rullator betala 300 kronor för att behålla den, eller köpa sig en egen.

Kommunen kommer bara erbjuda rullatorer i samband med planerade operationer och då för 300 kronor under högst tre månader.

Hur mycket kommunen sparar på att sluta låna ut rullatorer, samt att sälja de nu utlånade, kan områdeschefen Carin Thunman inte svara på, men en vinst enligt henne är att arbetsterapeuter o sjukgymnaster kommer kunna ägna tid åt annat.

– Ungefär en halvtid av våra arbetsterapeuter och sjukgymnaster ägnar tid åt att hålla på med rullatorer. Så det är väl ungefär vad man sparar.

Men medan kommunen sparar så får alltså den Älvkarlebybo som kanske behöver en rullator till promenaden, själv stå för nöjet framöver. En snabb titt på nätet visar att en ny rullator kostar från cirka 1 500 kronor och flera tusen. Så här tycker PRO:s Nils Thapper om det:

– De som tycker att de klarar sig själva på något sätt, de kommer nog dra sig för att köpa en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista