Blodcentralen i Uppsala. Foto: Niclas Norén/SR

Blodbrist i hela länet under sommaren

1:40 min

Semestertider gör att många människor inte ger blod under sommarmånaderna. Därför råder det nu blodbrist i Uppsala län, med låga nivåer på flera blodtyper i Akademiska sjukhusets lager. Det berättar Folke Knutson, överläkare på blodcentralen i Uppsala.

– Under sommaren är många bortresta och tänker inte på att de kan ge blod på andra orter. Sommartid brukar blodlagret gå ner, samtidigt så behövs det inte lika mycket blod i och med att de operationerna som normalt är inplanerade gör uppehåll under sommaren, säger Folke Knutsson överläkare på blodcentralen i Uppsala.

De blodgrupper som Akademiska sjukhuset just nu har brist på är A, B och 0 negativ. Nivåerna i blodlagret är låga och fler blodgivare behöver kavla upp ärmarna, säger Folke Knutson.

– När det gäller blod så är det något som inte går att ersätta. Så frågan är inte, vad kan någon annan göra, utan vad kan JAG göra? säger Folke Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista