Foto: Erik Thyselius/SR

Många missar medlemsskap inför Kyrkovalet

Få håller koll på kyrkovalet
1:53 min

Om mindre än två månader är det dags för kyrkovalet. Då brukar nästan var femte medlem i Svenska kyrkan i Uppsala gå och rösta. Men om man vill rösta och är berättigad så krävs det att man är medlem vilket inte alla känner till, berättar valnämndens ordförande Key Lundegård.

För att få rösta i kyrkovalet måste du ha fyllt 16 år, och vara medlem i Svenska kyrkan.

Uppsalas fem församlingar har mer än 86 000 medlemmar, varav många ännu inte har blivit röstberättigade. Men det händer att fler personer kommer till valdagen utan att vara medlemmar det berätar Key Lundegård som är ordförande i valnämnden i Uppsala.

– Det är inte ovanligt att folk kommer till våra vallokaler och vill rösta, men att de vid något tidigare tillfälle i livet gått ur Svenska kyrkan.

Det är allmän känt att Svenska kyrkan har förlorat medlemmar sedan skilsmässan från staten år 2000. I Uppsala med sina fem församlingar har man tappat drygt 5 procent av sina medlemmar på tio år.

Domkyrkoförsamlingen är den största församlingen, följt av Helga Trefaldighets och Vaksala.

Söndagen den 15 september är det dags för kyrkovalet, det var fyra år sedan sist och nu ska det väljas vilka personer som ska styra det nya pastoratet som träder i kraft den 1 januari 2014 och som kommer att bestå av Uppsalas 5 församlingar.

Key Lundegård hoppas nu på att det är många som kommer att rösta i valet.

– Jag hoppas att våra medlemmar går och röstar i så stor omfattning som möjligt, men vi vet sedan tidigare att det är ett förhållandevis lågt valdeltagande.

– Det är fler som röstar i kyrkovalet än de som går på våra gudtjänster.

I Uppsala är det mellan 15 och 20 % av medlemmarna som röstar och så har det enligt Key Lundegård sett ut ända sedan slutet av 90-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".