Christer Eklund är ledsagare i Uppsala. Foto: Jenny Cattani/SR

Ledsagare får försämrade arbetsvillkor

2:11 min

Från och med första augusti ska alla ledsagare inom Uppsala kommun sägas upp, enligt ett beslut i nämnden för vård och bildning. Från och med torsdag får alla ledsagare ett arvode istället för lön, och därmed försvinner både sjukpenning och pensionsrätt.

– Det är åt helsike fel att man gör på det här viset. Framför allt under den här perioden, när folk inte har en chans att få reda på det. Det finns ju de som är på semester fortfarande och som när man kommer hem möts av beskedet att man är utan anställning. Det tycker jag är dåligt, säger ledsagaren Christer Eklund i Uppsala.

För några dagar sedan damp det ner ett kuvert hemma hos ledsagaren Christer Eklund, där det stod att hans timmanställning som ledsagare inom kommunen ska upphöra redan första augusti.

I stället erbjuder Uppsala kommun ett arvode på 145 kronor i timmen, vilket också ska räcka till upplevelser, som ett biobesök eller en fika. Tidigare har dessa upplevelser betalats utöver timlönen mot uppvisande av kvitto.

Vad kommer 145 kronor att räcka till?

– Ska man gå på bio måste det vara en väldigt lång film för att det ska löna sig, säger Christer Eklund.

I dag jobbar omkring 400 personer som ledsagare i Uppsala kommun. De flesta ledsgare får betalt för cirka 20 timmar per månad. Cecilia Hamenius, (FP) ordförande för vård och bildning, säger så här om den nya anställningsformen med arvode istället för lön.

– Det här kommer inte att innebära några större skillnader för ledsagaren, säger hon.

Men varför gör ni då detta?

– Vi måste optimera våra ekonomiska resurser på bästa sätt, säger Cecilia Hamenius (FP).

Försämringen, som bland annat gäller utebliven pensionsrätt samt utebliven sjuk och semesterersättning, ser inte Cecilia Hamenius som ett problem. Hon menar att det i dag är mestadels studerande som väljer att jobba extra med ledsagning. Christer Eklund som är nybliven ledsagare delar inte hennes uppfattning.

– Att det bara är studerande som tar de här jobben, och att det inte spelar någon roll. Jag köper inte den grejen, säger han.

Christer Eklund är själv sjukpensionär och så långt ifrån student man kan komma. Han ser inte sitt jobb som ett extrajobb.

– Om du visste vi skrattar och pratar om saker, vi har kul varenda gång vi träffas, säger Christer Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista