Rekordstor sjukpenningsbluff avslöjad

En man i 50-årsåldern från Uppsala län har under två och ett halvt år bluffat till sig drygt 300 tusen kronor i sjukpenning, och nu kräver Försäkringskassan tillbaka pengarna.

I maj 2001 blev mannen arbetslös. Han uppgav att han stod som arbetssökande och att han var sjuk, vilket gav honom rätten att få högre sjukpenning. Försäkringskassan i Uppsala godkände begäran från mannen och under två och ett halvt år så fick mannen totalt 311 114 kronor.

Men när Försäkringskassan i höstas fick reda på att mannen aldrig varit anmäld hos som arbetssökande. Då stoppades alla utbetalningar omedelbart och nu kräver man alltså tillbaka pengarna, antingen allt direkt eller uppstyckat genom en återbetalningsplan.

Fall av det slaget är extremt ovanliga, och man klassar just det här som en rekordstor bluff i Uppsala läns försäkringskassas historia. Kassan säger också att om man hade vetat om exakt hur det låg till hade den sjukpenninggrundande inkomsten fastställts till 0 kronor för mannen och någon sjukpenning hade inte betalats ut alls.

Kontakta reportern:

alexander.gagliano@sr.se