1 av 3
Brännässlor är mest kända som otrevliga ogräs. Men faktum är att de är både goda och nyttiga. Foto: Sanna Richter/SR
2 av 3
Kamomillen har en besk smak och ska helst torkas. Foto: Sanna Richter/SR
3 av 3
Alexandra Holmgren är P4:s naturexpert. Foto: Sanna Richter/SR

Nässlor och kamomill

"Det som funkar att torka funkar inte nödvändigtvis att tugga på"
6:18 min

I sista delen av Naturen tipsar Alexandra Holmgren om växter som går att spara inomhus.

Bland växter som passar att torka eller frysa in är nässlan populär. Den vanliga brännässlan har oförtjänt dåligt rykte tycker P4:s naturexpert Alexandra Holmgren.

- Nässlor är väldigt goda. Förväller du dem oskadliggör du giftet. Det är därför man kan äta till exempel nässelsoppa. Sedan är det näringsrikt också. Det är väldigt bra näringsvärden i brännässla, säger Alexandra Holmgren.

Det går även att torka nässlor och använda som krydda i bröddeg. En annan växt som passar att torka och förvara är kamomillen. De torkade blommorna går att göra te på.

- Den har rogivande och sömngivande egenskaper, säger Alexandra Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".