Foto: Erik Thyselius/SR

Polisen positiv till att flytta utbildning till Uppsala

"Uppsala har en särprägel som universitetsstad"
1:22 min

Uppsala universitet har anmält intresse för att starta en tvåårig polisutbildning som kan ta emot runt 600 elever varje år. Mattias Fällström, tillförordnad polismästare i Uppsala län ser positivt på de här planerna.

– Vi lever och verkar i Uppsala, och självklart skulle vi vilja se att polisutbildningen skulle bedrivas här, säger han.

– Det finns flera skäl till det, ett är att Uppsala har en särprägel som universitetsstad och dessutom mycket goda kommunikationer för de som inte bor i länet och vill utbilda sig till polis, säger Mattias Fällström.

Idag utbildas nya poliser vid tre platser i landet - Polishögskolan i Solna, och vid universiteten i Umeå och Växjö.

Nu ska Polishögskolan i Solna slå igen dörrarna för sin grundutbildning, och Rikspolisstyrelsen har frågat ett antal lärosäten runt om i Mälardalen om de vill starta en ny polisutbildning.

Och den frågan har alltså Uppsala universitet nappat på.

– Det är en viktig samhällsfråga att ha en polisutbildning av hög kvalité, och om vi kan vara med och bidra där så är det något som vi vill göra. Den här utbildningen knyter också an till utbildningar som vi redan har av poliser, det knyter an till andra som vi har - jurister, socionomer osv. På så sätt kompletterar det vårt utbildningsutbud, och vi ser möjligheter med det, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet.

Nu är det upp till Rikspolisstyrelsen att gå igenom de anmälningar som kommit in, och sålla fram det bästa alternativet.

I slutet av året beräknas det arbetet vara klart, och 2015 beräknas den nya utbildningen kunna starta.

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".