Enköpings kommunhus. Foto:Astrid Iselidh.

Upphandlar sju LSS-boenden

1:40 min

Enköpings kommun har låtit upphandla sju LSS-boenden.

LSS-boenden är boenden med stöd och service till vissa funktionshindrade. Åtta företag lämnade under våren in anbud och tre, inklusive inklusive vård- och omsorgsförvaltningens egen verksamhet, ska nu ta över och driva verksamheterna i fyra år med möjlighet till förlängning. Agnetha Resin Fredriksson är biståndschef på Enköpings vård- och omsorgsförvaltning:

– Skälet till konkurrensupphandling är ju att sätta fokus på kvaliteten. Det är det som händer vid en upphandling.

Att det blir bättre kvalitet på de här boendena?

– Ja, det är ju det man vill ha fram i alla fall.

Kan det inte också ligga besparingskrav bakom de här upphandlingarna?

– Nej, det kan jag inte alls hålla med om i det här läget. Nej, säger Agnetha Resin Fredriksson.

Indies Omsorg AB som idag redan driver två gruppbostäder i Enköping tar nu över driften för fyra LSS-boenden, Carema Orkidé tar över två medan ett boende ska drivas i kommunens egen regi.

Nästan 32 miljoner kronor kommer Enköpings kommun betala betala de tre utförarna varje år för att driva LSS-boendena. Och under upphandlingsprocessens gång har de fått säga ja till närmare 100 krav från kommunens sida.

– Det handlar om allt kring ledning, styrning, kompetens och bemanning. Det handlar om konkreta saker som att man fått svara ja på att det ska finnas arbetsledning tillgänglig dygnet runt, säger Agnetha Resin Fredriksson.

De nya utförarna är skyldiga att anställa personal som idag redan har fast tjänst på boendena, men hur det blir med personalstyrkan framöver kan Agnetha Resin Fredriksson inte svara på.

– Det brukar vara så att man går över med samma personal, det är min erfarenhet. Sedan är det klart att det kan bli förändringar över tid. Det är ju det som också är meningen. Man ska ju bemanna efter de behov som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista