Ambulanser (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

"Ny ambulansstation vid E4:an skulle minska åktiderna"

1:27 min

En Knivstabo som ringer efter ambulans kan idag få vänta i tjugo minuter eller mer i värsta fall innan hjälpen är framme. Å det här beror på att det inte finns någon ambulans i Knivsta, istället är det från Uppsala som utryckningen sker.

En permanent ambulansstation i anslutning till E4:an skulle minska åktiderna avsevärt, det säger Per Andersson ambulanschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala som tittat närmare på det alternativet.

– Vid medicinskt akuta tillstånd, som potentiellt kan vara livshotande, vill ju vi komma fram så fort som möjligt.

Var föreslår ni att man ska placera de här ambulansstationerna?

– Vi är intresserade av tomter i anslutning till E¤:an och de stora vägarna.

Vad skulle det innebära till exempel för Knivsta?

– Ja nu har vi testat en tillfällig placering av ambulans i Gränby under maj månad, och vi håller just nu på att utvärdera de resultaten. Vad gäller Knivsta räknar vi med att kunna spara 4 till fem minuter i insatstid. Och till vissa andra orter handlar det faktiskt om lite mer, säger Per Andersson.

– Det känns som det skulle kunna ta för lång tid. Och det är illa, säger en Knivstabo.

– I många fall är man väldigt sjuk när det är utrycknig. Då är det inte bra, säger an annan Knivstabo.

"Beredda att tilla på alternativ lösning"

Ludvig Larsson, folkpartistiskt landstingsråd i Uppsala län:

– Vi är beredda att titta på en alternativ lösning, och en ny ambulansstation i närheten av exempelvis E4:an. Det är väl den främsta lokaliseringen för att lösa det här problemet. Det är klart att alla vill att det ska finnas en ambulans som ska komma fram i tid, det är en självklarhet, säger Ludvig Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista