Polisen hemlighöll mord i tre veckor

1:26 min

En Enköpingsbo i 50-årsåldern som besökte bilträffen Power meet hittades död på stadshotellet i Västerås för drygt tre veckor sedan. Polisen misstänker att han bragts om livet - men har hållit det hela hemligt tills det kom ut i går i media.

Karin Dahlin, kommunikatör Polisen Västmanland:

– Vi vet att han är i 50-årsåldern och hemmahörande i Enköpingstrakten. Han är inte känd av polisen sen tidigare och övrigt kan vi inte gå in på några detlajer närmare, säger Karin Dahlin.

Vad får er att misstänka att det är ett mord?

--Det är oklara omständigehter kring dödsfallet.

Hur kommer det sig att ni höll det här hemligt?

– Polisen försöker allitd vara transparent och öppna. I det här fallet har annhördigas intresse och omständigheter kring händelsen gjort att polisen har valt att avvakta med att informera.

Hur ofta håller polisen sådant här hemligt?

– Det har jag inga siffror på.

Polisen vill i dag inte säga att det finns eller funnits någon misstänkt för att ha bragd enköpingsbon om livet. Det enda man säger är att händelsen skett i ett slutet rum å att man fått tag på de vittnen man tror sig behöva.

De väntar nu på svar om dödsorsaken från den rättsmedicinska undersökningen bland annat.

Polisforskaren - tillika polisen - Stefan Holgersson tycker sig se att det blivit vanligare att polisen undanhåller information. Det tycker han är fel och ett demokratiproblem:

– Det blir allvarligt när polisen mer och mer börjar annama sånt här beteende. När polisens radio inte går att lyssna på så är det mycket som kan hållas hemligt, säger Stefan Holgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista