Tjugo bränder misstänks vara anlagda

2:04 min

I går greps två män misstänkta för att ha tänd eld på i en container i Luthagen i Uppsala, och hittils i sommar har det inträffat ovanligt många bränder i containrar och i soprum i stadsdelen. Totalt rör det sig om ett 20-tal bränder under de senaste två månaderna, och polisen misstänker att bränderna är anlagda.

– Jag låg i sängen och vaknade av lukten av brandrök. Efter att ha luktat på allt som kunde tänkas brinna i mitt rum kikade jag ut genom fönstret och såg att en container brann.

– Det stod en brandbil och ett brandledarfordon som precis hade släckt branden och så var det ett gäng åskådare också. Det såg ut att vara under kontroll.

Hur nära din bostad är den här containern?

– Det är en bit bort, 30-40 meter kanske.

Kände du dig orolig?

– Lite skärrad blir man, det är alltid oroväckande när det brinner där man bor men jag känner mig ändå ganska lugn.

Det var för nära två veckor sedan som det brann i en container på Rackarbergsgatan, där Per Enström bor. Hittills i sommar har det varit ett 20-tal bränder i Luthagen i centrala Uppsala. Det här är ovanligt många bränder enligt polisen, som tror att de är anlagda.

– Antalet bränder brukar inte vara såhär stort som vi ser nu och det är naturligtvis mycket allvarligt det som sker för att flera av bränderna har skett i anslutning till fastigheter där snabba insatser från räddningstjänsten har gjort att de inte har spridits, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

I går morse brann det i en container nära Tiundaskolan och två män greps i närheten av branden. Efter förhör släpptes de två männen, men misstankarna mot dem kvarstår. De är inte kända av polisen sedan tidigare.

– De är misstänkta för skadegörelse, de är enbart höra kring senaste branden vid Tiundaskolan.

Tror ni att bränderna kan ha ett samband?

– Det vet vi inte. Vi utesluter ingenting. Självklart finns det säkert ett sammanhang mellan flera av bränderna. Vi har ingen misstänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista