Mikael Emanuelsson. Foto Linnéa Olsson/SR

Bensinstölder kan leda till legitimationskontroll för att få tanka

Det stjäls bensin och drivmedel till ett värde av 38 miljoner årligen i landet, enligt branschorganisationen Svensk Bensinhandel. Enligt polisen sker de flesta bensinstölderna i länet i Enköpings- och Håboområdet.

Men få personer åker fast för stölderna och nu har flera bensinstationer infört att man måste legitimera sig innan man får lov att tanka.

I Skolsta utanför Enköping har Mikael Emanuelsson en bensinmack, och han har inte så stora problem med smitningar att han skulle ändra sitt system för tankning.

– Det känns inte aktuellt, det är för få tillfällen som det sker. Jag tror att kunderna upplever det som ett extra besvär att gå in innan och tala om vem man är, speciellt om det är mycket folk i butiken. Jag tror att vi förlorar på det omsättningsmässigt. Jag vet till exempel en station inne i Enköping som hade att man måste gå in och visa upp men det fungerade inte för deras del, de tappade för mycket på det, säger Mikael Emanuelsson.

Flera bensinmacker i länet som Upplandsnytt har pratat med, säger att bensin- och dieselstölder inträffar då och då men att det är sällan som någon åker fast för stölderna. Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen säger att det är svårt att få fast förövare då de åker med falskskyltade fordon. Han säger att han ser den här typen av anmälningar dagligen.

Mikael Emanuelsson i Skolsta har varit relativt förskonad från bensin- och dieselstölder. Han säger att det gäller att vara uppmärksam och att han och personalen startar pumparna manuellt efter att de har kontrollerat vem det är som kört fram för att tanka.

– Vi har möjlighet att hänvisa till en liten text på pumparna där det står "obs förskottbetalning" om vi anser att det finns anledning att inte slå på pumpen till den kunden.

Hur kan ni se det?

– Det är väl erfarenhet, sätt att bete sig, bilens skick, om det är passageraren som går ut och tankar medan föraren sitter kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista