Skogsavverkning. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Flera fall av olaglig avverkning av skog i länet

Fem fall av olaglig avverkning av skog i Uppsala län har åtalsanmälts av myndigheten Skogsstyrelsen. Det var genom att analysera satellitbilder som Skogsstyrelsen kunde konstatera att avverkning som inte blivit godkänd av myndigheten hade skett.

– Avverkningen följer vi upp med satellitbilder varje år. Dom här fem fallen bygger på analyser som vi gjort på avverkningar som är gjorde 2011 och 2012. Det finns en skyldighet i skogsvårdslagen om att en skogsägare som ska avverka sin skog ska anmäla den, säger Göran Hagerfors distriktschef på Skogsstyrelsen i Uppsala län.

Varför får en skogsägare inte avverka sin skog som han eller hon vill?

– Jo, det är frihet under ansvar kan man säga. Anmälningplikten är ett sätt för oss som myndighet att kunna ge markägare goda råd i samband med avverking, säger Göran Hagerfors.

Anmälningsplikten handlar främst om att se till att skogsägaren får stöd och råd menar Göran Hagerfors. Men också om att undersöka ifall det i avverkningsområdet finns särskilt växt eller djurliv, eller fornlämningar som behöver skyddas. Om så är fallet kan Skogsstyrelsen ge markägaren råd i hur skogen ska avverkas utan att det unika i området tar skada, berättar Göran Hagerfors, som inte tror att okunskap ligger bakom de olagliga avverkningarna.

– Oftast är det nog så att man har glömt avverkningsanmälan, eller i dialog med virkesköparen trott att någon annan skulle göra den. Jag tror inte att man gör det med vilje, utan det är nog mer en fadäs i själva gången, säger Göran Hagerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista