Mattias tillsammans med sina barn vid Ekillabadet i Bålsta. Foto: Anton Dyrssen.

Parasiter angriper badgäster

"Parasit från fåglar som kan ge sig på människor"
1:24 min

Den som är sugen på ett dopp i sjön Erken i Norrtälje och Ekillabadet i Bålsta riskerar att få badklåda. Det handlar om en parasit som lever i vattnet, och den som blir biten kan få utslag och blåsor som kliar.

Anders Tegnell är statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Badklåda är en parasitsjukdom hos fåglar. Den lever i fåglarnas tarmar och som kommer ut i badvatten där fåglarna finns. Vanligtvis går den därifrån vidare till andra fåglar, men ibland så tar den fel och går in i huden på människor. Parasiten dör när den biter, men bettet kan ge irritation och klåda, säger Anders Tegnell är statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Varför angripder den människor?

– Det är av rent misshugg, de är menade att leva hos fåglar. Det är där dom kan föröka sig och bli fler, säger Anders Tegnell.

Det går inte att se på vatten om det innehåller parasiterna. Förekomsten av dem i sjöar betyder inte att bad avråds eller att kommunala bad måste stänga, enligt Smittskyddsinstitutet. Vid en av de drabbade sjöarna, Ekillabadet utanför Bålsta, sitter det ändå uppe varningslappar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".