Bensinpump. Foto: Scanpix.

Polisen kritiseras - få bensinstölder klaras upp

Robert Dimmlich "polisen klarar inte av sitt arbete"
1:50 min

Branschorganisationen Svensk bensinhandel riktar skarp kritik mot polisen efter nyheten om att få bensin- och dieseltjuvar åker fast.

Det är svårt att gripa förövarna, menar polisen, men Robert Dimmlich - chef på Svensk bensinhandel - tycker att polisen inte tar brotten på allvar.

– Jag tycker långt ifrån att de gör tillräckligt. Den typ av brottslighet som våra medlemmar utsätts för är ofta väldokumenterade och utredningsbara till skillnad från många andra vardagsbrottsligheter. Det finns oftast vittnen, dokumentation, film och tekniska bevis men polisen utreder inte det här. Jag vill påstå att det är ett mycket större problem än en enskild branschfråga. Jag tycker tyvärr att det här är en ursäkt ifrån polisen där man inte klarar av att sköta sitt arbete.

Många bensin- och dieselstölder som sker här i länet inträffar i Enköpings och Håboområdet. Flera bensinmacker där som Upplandsnytt har pratat med, säger att de inte har fått ersättning för stölderna, eftersom knappt någon åker fast.

Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen, säger att det är problematiskt att gripa förövare då de använder sig av falskskyltade bilar, och att bensinstationernas kameror inte alltid hjälper. Han håller inte alls med om kritiken som Svensk Bensinhandel riktar mot polisen om att de inte utreder smitningarna.

– Alla anmälningar granskas, vi går noga igenom dem, vi har system för att länka samman förare och fordon men svårigheten är att binda personerna vid brottet, säger Christer Nordström.

– Här har branschen ett eget ansvar. Man måste själv gör allt som är möjligt för att förhindra brott. Vår rekommendation har alltid varit att det är rimligt att man inte bara kan stanna vid en bensinstation, en person kliver ut, tankar och drar från platsen. När vi inte har ett enda spår att följa upp och ingen bevisning är det i det närmste omöjligt att lösa den typen av brott, säger Christer Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".