1 av 2
Ett av bärplockarlägren i Mehedeby. Foto: Astrid Iselidh / Sveriges radio
2 av 2
Mats Wingborg, utredare på Swedwatch. Foto: Astrid Iselidh/Josefin Owets

Bärplockare funderar på att lämna skogarna

Swedwatch: "De tycker att det är dåligt med bär"
2:03 min

Det är dåligt med bär i skogarna utanför Mehedeby och en del av de bärplockare som bor i läger där funderar nu på att flytta norrut till områden med bättre bärtillgång.

Mats Wingborg, utredare vid organisationen Swedwatch, har besökt det största lägret utanför Mehedeby.

– Det som jag upplever när jag pratar med många i lägret är att man tycker att det är dåligt med bär och man tycker att det är långt till Söderhamn. Det är uppenbart att många funderar litegrann på att åka norrut, säger Mats Wingborg.

– Självklart är det svårt för mindre barn som är här när det är dåliga sanitära förhållanden. Det är inte någon jättestor glädje över att det är mycket bär, utan det är tvärtom det är en oro att igen så har det blivit lite mindre bär än man trodde.

I det stora bärplockarlägret, som ligger längs en skogsväg på privat mark utanför Mehedeby bor omkring hundra bulgariska bärplockare från Bulgarien utan vatten och tillgång till sanitära anläggningar. De som vi har pratat med i lägret har förklarat att de övernattar i Mehedeby men att de reser norrut, till bland annat Söderhamn både för att plocka och för att sälja bär.

För trots prognoser om en bra blåbärssäsong är det nu dåligt med bär i skogarna i Norduppland, och enligt Mats Wingborg vid Swedwatch, som har besökt lägret utanför Mehedeby funderar nu alltså flera av dem som bor där på att flytta norrut, i hopp om bättre tillgång till blåbär.

Per Jonsson, tillförordnad kommunchef vid Tierps kommun, konstaterar också att de två mindre läger som funnits i området nu har lösts upp, och även på andra platser har man märkt att en del plockare redan packat ihop sina tält och flyttat någon annanstans.

Mats Wingborg säger att bärplockarna utanför Mehedeby känner till både förra årets bärbrist och att många av deras landsmän då sökte sig till Bulgariens ambassad i Stockholm för att söka hjälp att ta sig hem. Men trots detta återvänder de till Sverige för att plocka bär:

– När jag frågar om det säger de att situationen i Bulgarien är så katastofal. Så man är ju liksom medveten om att man tar risker när man åker. Och det är ju en jättelång resa, de berättar att de har åkt i ett sträck i två dygn från Sofia hit till Mehedeby med sina bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".