Några av tälten i ett av bärplockarlägren utanför Mehedeby. Foto: Astrid Iselidh/SR

Markägare får inte hjälp vid stora bärplockarläger

1:44 min

Det största bärplockarlägret utanför Mehedeby ligger på Lars Erikssons mark och han trodde att han skulle få hjälp av Lantbrukarnas Riksförbund med kostnaden att avhysa bärplockarna. Stor nedskräpning, trädfällning, tält och bilar som står i vägen för arbetsfordon, är några av orsakerna till varför markägare har velat avhysa bärplockare som slagit läger i skogarna.

LRF har tidigare gått ut med att de skulle hjälpa markägare med kostnaden för avhysningarna. Men nu har LRF meddelat Lars Eriksson att han inte kan få någon hjälp.

– Nej, det är för stort och jag förstår att de inte kan lägga ut sådär mycket pengar, det fungerar inte. Svenska lagar är totalt tandlösa. Det måste till nya lagar när de ockuperar mark såhär, säger han.

Vad kommer du att göra nu?

– Inte ett dugg. Prata med reportrar, sprida ut det här så att folk vaknar. Det här är inte bara ett problem för markägare utan det här kommer att bli ett problem för alla som utnyttjar allemansrätten, för den är de tvungna att ta bort.

Lars Eriksson säger att det här är sjunde året som människor har otillåtna bärplockarläger på hans mark. Men tidigare har det aldrig varit så många på en och samma gång som det är nu, enligt Tierps kommun är det i nuläget 100 personer som bor i lägret.

Det skulle kosta Lars Eriksson åtminstone 60 000 kronor att avhysa bärplockarna. Och den här kostnaden vill alltså inte LRF hjälpa honom med.

– Rent krasst så är det en ekonomisk fråga. Den budgeten har inte jag, det är krassa ekonomiska villkor helt enkelt, säger Björn Galant, som arbetar med frågor om allemansrätt och äganderätt på LRF.

Hur stort får ett läger vara för att ni ska kunna gå in och hjälpa markägaren med kostnaden?

– Vi har väl tänkt någonstans mellan 30 till 50 personer för då har vi en budget så att vi kan klara av det, säger Björn Galant.

Han berättar att LRF ska ha möte med justitiedepartementet i höst för att diskutera problemen med bärplockarlägren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista