Nya pendeltåget. Foto: Martin Hult/SR

Ingen ökad brottslighet med nya SL-pendeln

1:37 min

När det blev klart att SL-pendeln skulle gå ända fram till Uppsala var polisen oroade över att brottsligheten skulle öka. Nu har pendeltrafiken varit igång i över ett halvår och av vad man kan se hittills har brottsligheten inte ökat.

– Det finns inget som tyder på det i nuläget, det är för kort tid och vi har idag inga system som gör att vi kan få fram sådana uppgifter, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

– Däremot kan vi se vid speciella evenemang som vi har i kommunen att det är många som kommer hitresande och bland de passagerarna finns det personer som är välkända av polisen sedan tidigare, framförallt i Stockholm.

När pendeltågen började köra från Stockholm till Bålsta för elva år sen, påverkades brottsligheten i Bålsta, med pendeln kom kriminalitet. Och polisen trodde att det skulle bli så även i Uppsala när SL-pendeln skulle börja köra hela vägen dit, det visar en rapport från Kriminalunderättelsetjänsen vid Uppsalapolisen. Nu har Pendeln till Uppsala varit igång sen december i fjol och hittills kan man inte se att brotten har ökat.

Var farhågorna om brottsligheten överdrivna?

– Nej, det vill jag inte påstå. Nu har ju pendeln funnits ett antal år i Bålsta, vad gäller Uppsala så är perioden för kort för att vi just nu ska kunna dra några slutsatser kring liknande utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista