Att anta dödsorsak utan att veta helt säkert, räckte inte för Irina Alafuzoff. Foto: Linne Olsson.

Färre obduktioner på Akademiska sjukhuset

2:06 min

De kliniska obduktionerna - alltså obduktioner av den som avlidit på naturligt sätt - har minskat kraftigt, på 70-talet obducerades nära 80 procent av dem som avled på sjukhus i Sverige, men idag obduceras bara uppåt 10 procent. Det här beror bland annat på att det kostar pengar samt att det finns för lite patologer.

Så ser det ut även i Uppsala. På Akademiska sjukhuset görs runt 400 obduktioner om året.

Irina Alafuzoff, professor i neuropatologi och sektionschef på patologen och hon tycker att det är oroväckande att så få obduceras.

– Jag tycker inte att det är bra, det är en sorglig utveckling och kan på sikt vara farlig.

På Akademiska sjukhuset obduceras strax över 400 avlidna patienter om året. Och det är kliniska obduktioner som sjukhuset sysslar med, vilket innebär att patienten har avlidit på naturligt sätt, kanske av sjukdomar eller av ålderdom, det berättar Irina Alafuzoff.

Hon säger att obduktioner är viktiga eftersom då säkerställs dödsorsaken.

Via obduktion kan man också få kännedom om sjukdomsprocesser och om medicin har haft negativa effekter på kroppen.

– En obduktion innehåller väldigt mycket information.

De främsta orsakerna till de sjunkande antalet obduktioner är enligt Alafuzoff att finns inte pengar till obduktioner men också att det finns alldeles för få patologer.

Nuförtiden obduceras bara 5 till 10 procent av alla som avlider i landet. På 70-talet obducerades så mycket som 80 procent av alla som avled på sjukhus.

Att antalet obduktioner har minskat såpass kraftigt är allvarligt enligt Alaffuzoff, hon säger att idag antar den vårdande läkaren dödsorsaken på basen av alla de fynd man har gjort när patienten levde. Därav är dödsorsaken ett antagande, inte ett faktum och därför kan det finnas risk för felbedömning. Det finns också sjukdomar som man inte kan ställa en säker diagnos på utan obduktion och då kan faktiskt anhöriga få fel information om sin ärftliga potential.

Tror du att det är många anhöriga till patienter som får höra fel dödsorsak?

– Det finns potentiella risker att det finns fel, och det är det som jag tror att jag är mest bekymrad av. En del människor blir begravna med fel diagnos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista