1 av 2
Upsala Nya Tidning. Foto: Martin Hult/SR
2 av 2
Hanna Stjärne, VD och chefredaktör på UNT. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

UNT köper Uppsalatidningen

0:58 min

Upsala Nya Tidning köper gratistidningen Uppsalatidningen av tidningskedjan DirektPress. UNT går också in i kedjan med sina gratistidningar Knivstabygden och Sigtunabygden. Beskedet om uppköpet kom som en överraskning för personalen på Uppsalatidningen.

– Just nu är man ju lite omtumlad förstås, det var ingen av oss som hade kunnat förvänta oss det här. Så att vi får väl avvakta och se, det är mycket som snurrar i huvudet just nu, säger Inger Nilsson, redaktionsansvarig på Uppsalatidningen.

Enligt Inger Nilsson kom beskedet som en överraskning både för Uppsalatidningen och UNT, trots att köpet varit planerat sedan i våras.

Även fast det råder en osäkerhet kring köpet är Inger Nilsson ändå positiv.

– Vi har fått försäkringar om att tidningen ska ges ut som vanligt med samma innehåll som tidigare. Det känns som att det trots allt kan bli bra, säger hon.

Uppsalatidningen ges ut en gång i veckan, i en upplaga på 95 000 exemplar, och enligt UNT kommer tidningen alltså att fortsätta som tidigare även efter övertagandet. Inte heller några personalförändringar planeras.

– De har sagt att det inte ska bli några nedskärningar nu, så vi får väl lita på det. Mediebranschen är väldigt tuff och det kommer säkert bli personalförändringar åt något håll förr eller senare, säger Inger Nilsson.

Hanna Stjärne är verkställande direktör och chefredaktör för UNT och hon tror att köpet kommer stärka alla parter.

– Det här är bra för oss långsiktigt. Men för läsarna kommer det inte märkas, säger Stjärne.

Hon ser inga problem med att deras koncern, NTM, som äger UNT, nu äger alla tryckta medier i Uppsala.

– Huvudsaken är att de viktiga historierna hörs och redaktionerna kommer fortsätta jobba med det, säger Stjärne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista