Biträdande statsveterinär Louise Triberg Berndtsson. Foto: Anton Dyrssen.

Fladdermöss fångas i jakt på rabies

5:28 min

Nyligen avslutades en undersökning om utbredningen av fladdermusrabies av uppsalaveterinärer vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Fladdermössen fångades in och undersöktes i Skåne för att se hur vanlig sjudomen är.

Biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt Louise Treiberg Berndtsson var en dem som samlade in fladdermössen.

– Det är en speciall slags fladdermus som vi letat efter. Det heter vattenfladdermus och lever vid stilla vattendrag som exempelvis kanaler. Där sätter vi upp nät och väntar på att fladdermössen ska komma. Vi fångar fladdermössen sen art- och könbestämmer vi dem. Så ringmärks fladdermössen och så tar vi saliv och blodprov för att se om de har rabies, säger Louise Treiberg Berndtsson.

SVA:s undersökning avfladdermöss har skett i olika skepnader sen mitten av 1980-talet. Men det var först 2008 då levande djur började samlades in och testades som antikroppar mot fladdermusrabies påträffades. Något som bara bildas i djuret om tidigare varit smittat. Fladdermussrabies är ett virus som kan överföras till andra varmblodiga djur som människan,berättar Louise Treiberg Berndtsson.

– Fladdermusradbies är en virussjukdom, som kan korsa artbarriären och smitta andra djur och även människor. Men det är väldigt ovanligt att människor smittas. Fladdermössen är inte aggressiva och att bli smittad är inget som någon behöver vara orolig för, säger Louise Treiberg Berndtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista