Helena Danielson professor i biokemi. Foto: Anton Dyrssen

Världens första labbodlade hamburgaren färdig

Biokemisten: "Man har tagit muskelceller från en ko och skapat en odling"
1:31 min

I går tillagades och serverades världens första labbodlade hamburgare i brittisk TV, något som skapade rubriker i medier världen över. Det är forskare i Nederländerna som odlat fram köttet, och biokemisten Helena Danielson från Uppsala universitet berättar hur det varit möjligt att odla kött i ett labb.

– Det som är specifikt med det här är att man använder den nya stamcellstekniken. Den gör att man kan odla vävnader från djur. I det här fallet har man tagit muskelceller från en ko och utifrån det skapat en odling som man sen får tillföra näringslösning och låta det växa, tillslut kan man skörda det här köttet.

Hamburgaren, som var resultatet av fem års arbete, hade alltså odlats fram av stamceller från en ko. Egentligen är metoden ganska lik annan odling av celler, säger Helena Danielson. Men hon konstaterar även att processen med att framställa något från djurvävnad blir både svårare och dyrare. Hamburgaren kostade 2,5 miljoner kronor att framställa.

Det är dessutom väldigt svårt att framställa stora mängder odlat kött, säger Helena Danielson som även understryker att det inte är första gången som man lyckas odla fram kött i ett labb.

– Det som är unikt nu är att det är nötkött som man har odlat fram, säger Helena Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".