Susanne i Fjärdhundra är ofta utan vatten. Foto: Catrin Reth

Boende ofta utan vatten i Fjärdhundra

2:03 min

Rör som går sönder, dåligt tryck i ledningarna och boende som blir utan vatten. Så ser det ut titt som tätt för många i Fjärdhundra. Från kommunens sida menar man att trasiga ledningar kontinuerligt byts ut.

– För oss har det varit så här i 13-14 år, ungefär 2-3 gånger per år. Senast försvann det härom dagen och jag var så förbannad, säger Susanne, som bor i en villa.

I centrala Enköping där Kungsgatan möter Stockholmsvägen, två meter under marken, ligger Enköpings äldsta fortfarande fungerande vattenledning. Den är från 1890-talet och är gjord i tjockt gjutjärn, är cirka 500 meter lång och löper utmed gågatan. Sådana rör är det förstås inte tal om i Fjärdhundra nu för tiden.

– Ledningarna i Fjärdhundra är från 30-talet från början. En del har vi bytt ut men de äldsta ledningarna knäcks ibland av markrörelser, framför allt på vintern när tjälen går ur och sedan är det ibland frätskador på ledningarna. Vi kan inte lägga om allt på en gång. Vi har en investeringsbudget på cirka 8 miljoner varje år, säger Carl-Rune Pettersson, VA-teknikchef på Enköpings kommun.

Hur långt skulle du säga att ni har kommit i Fjärdhundra?

– Vi kanske har gjort ungefär tio procent, skulle jag tippa.

Även om rörläckorna inte är så många fler i Fjärdhundra än på andra platser så blir konsekvensen större eftersom det bara finns en vattenmatning in i orten, förklarar Carl-Rune Pettersson. Dessutom blir det tryckfall ibland när någon tar ut mycket vatten vilket hände härom veckan när badet fyllde sina bassänger. Men Susanne, som bor på orten, tycker att hon ska få det hon betalar för.

– Att slå i från sig sitt ansvar att man ska leverera vatten ... och vi betalar faktiskt för det.

Skulle ni kunna prioritera på ett annat sätt?

– Vi kan inte prioritera Fjärdhundra speciellt mot andra kommuninvånare, säger Carl-Rune Pettersson.

Men om de är extra drabbade?

– Vi gör ju åtgärder i Fjärdhundra och byter ut ledningar successivt när vi har många problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista