Vitryggig hackspett. Foto: Fredrik Wilde/Scanpix.

Utrotningshotade hackspettar till Färnebofjärden

I Sverige finns det bara ett tiotal vitryggiga hackspettar kvar
1:38 min

Nyligen har Färnebofjärdens nationalpark i nedre dalälvsområdet fått en förstärkning av nio utrotningshotade hackspettar. Det handlar om den vitryggiga hackspetten.

För att vänja sig vid sin nya omgivning så får hackspettarna börja med att bo i stora burar i nationalparken, berättar naturvårdaren Jenny Olsson.

– De får sitta i burar i skogen och bli uppmatade så att de blir rejält kraftiga. När de släpps efter en vecka kommer de förhoppningsvis tillbaks. Då får de mat efter det. Och de kan också sova i fågelholkar i buren, berättar Jenny Olsson.

Det moderna skogsbruket med granplanteringar har varit en katastrof för den vitryggiga hackspetten som behöver lövträd och död ved.

Utöver de utplanterade fåglarna finns det i de svenska skogarna bara ett tiotal vitryggiga hackspettar kvar. Men Nordens Ark föder upp de här hackspettarnas om placeras alltså ut i Färnebofjärden i nedre Dalälvsområdet.

För ett år sen sattes det också då ut vitryggiga hackspettar - med varierat resultat berättar naturvårdaren Jenny Olsson.

– Vissa har tyvärr flugit iväg. Man vet inte riktigt var. Men några finns glädjande nog kvar. Bland annat en hona vilket är bra eftersom det inte fanns så många honor förra året. Den här honan hittade en hane redan i buren. Sen när de blev släppta har de hängt ihop. Man kan hålla tummarna för att de så småningom kommer att skaffa ungar, säger Jenny Olsson.

Lasse Edfast

Martin Hult

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".