1 av 3
Elefanter är ett särskilt utsatt djur i cirkussammanhang. Foto: Julia Kauta Kouyate
2 av 3
Sjölejon behöver simma långa sträckor i stället för i små bassänger. Foto: Julia Kauta Kouyate
3 av 3
Julia poserar med en av cirkusartisterna. Foto: Mona Wahllund

Delade meningar om cirkusarnas djurhållning

Djurens Rätt: "Det är en onaturlig rörelse som kan ge dem skador"
7:51 min

Det är cirkustider i Uppsala men alla välkomnar inte sällskapen med öppna armar på grund av djurhållningen. De ständigt lika populära cirkusarna ådrar sig stark kritik från organisationer som Djurens Rätt. De menar att djuren far illa i den stressfyllda miljön som cirkuslivet för med sig.

- Till skillnad från andra cirkusartister är inte djuren där frivilligt och den här miljön och de ständiga transporterna orsakar stress för djuren, säger Camilla Björkbom, ordföranden för Djurens Rätt i Sverige.

Som exempel på vanliga cirkusdjur som tenderar att fara illa nämner hon elefanter och sjölejon som har särskilt stora behov av att röra sig över stora områden. Faktum är att två andra EU-länder, Grekland och Cypern, redan har förbjudit djur på cirkus och Camilla ser gärna att Sverige följer dem i spåren.

- Sverige vill gärna vara ett föregångsland när det gäller djurskydd och tyvärr halkar vi efter på område efter område och cirkus är ett område där faktiskt andra länder har gått före, säger Camilla Björkbom.

På plats i Uppsala är Robert Bronett, cirkusdirektör för Cirkus Scott, och han håller inte med om att djuren far illa på cirkus.

- Jag läser avhandlingar som har gjorts och där är de här påståendena fel. Djur på cirkus lever längre än någon annanstans. Elefanter blir runt 80 år på cirkus och runt 40 i vilt tillstånd.

Mår djuren bra?

- Det skulle vara väldigt konstigt om vi skulle presentera djur som vore strykskygga eller mådde dåligt på cirkus. Cirkus handlar om glädje, humor, spänning och empati. Det handlar framförallt om djuren. De människor som vi arbetar med på Cirkus Scott har gjort det till sin livsuppgift att ta hand om djuren och det är delar av deras familj, så självklart mår djuren bra, säger Robert Bronett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".