1 av 3
Stofflädertapeten på Salsta Slott är unik i Sverige. Foto: Bosse Pettersson
2 av 3
Arne Wiig är slottsentreprenör på Salsta Slott. Foto: Bosse Pettersson
3 av 3
Yvette Fletcher, konservator på London Leather conservatorium, och hennes kollegor är i färd med att renovera tapeterna. Foto: Bosse Pettersson

Världsunik tapetrenovering på Salsta slott

6:14 min

På Salsta Slott utanför Vattholma pågår just nu en omfattande renovering av de gamla stofflädertapeterna.

- Det här är väldigt gamla och världsunika tapeter. Det finns ingen annanstans i Sverige i ett helt rum på det här sättet, säger slottsentrepenör Arne Wiig.

Tapeterna är uppsatta av greven Nils Bjälke den yngre på 1600-talet. Arne Wiig berättar att han förmodligen köpte dem under en italiensk resa på 1650-talet. Anledningen till att de sitter kvar på Salsta slott är att greven råkade ut för en komplott och blev fälld i domstol. Det gjorde att han inte kunde fortsätta inreda slottet och medan andra gjorde sig av med tapeterna när de inte längre var på modet blev de kvar på Salsta slott.

En av experterna som har tillkallats för att behandla tapeten är Yvette Fletcher, konsvervator på London Leather Conservatorium. Hennes förhoppning är att de ska hålla i femtio eller hundra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista