1 av 2
Kim Ambs nästa tävling är i Moskva nästa vecka. Foto: Anton Dyrssen
2 av 2
Kim Amb gillar att varva ner hos föräldrarna i Bålsta mellan tävlingarna. Foto: Anton Dyrssen

Veckans Upplandsprofil: Kim Amb

12 min

Han är 22 år gammal och har redan gjort sig ett namn inom spjutkastningsvärlden. Veckans Upplandsprofil är Kim Amb från Bålsta.

Det var ingen självklarhet att det skulle vara spjutkastning som han skulle satsa på.

- Jag har hållit på med friidrott sedan jag var tolv. Det har varit en stor del av mitt liv. När man stod i valet och kvalet där när man var femton-sexton och skulle välja mellan fotboll och friidrott så kände jag "nej jag tycker att friidrott är roligare", säger Kim Amb.

Han började på friidrottsprogrammet på gymnasiet som mångkampare. Väl där märkte han snabbt att de grenar han gillade bäst var stavhopp och spjutkastning.

- Sedan bröt jag några stavar och en gång hade jag lite oflyt och landade med huvudet rakt i lådan där man sätter staven. Efter det vågade jag inte riktigt gå på full fart så då släppte jag det, säger Kim Amb.

Spjutkastningen har funnits i familjen tidigare och Kims pappa är också hans tränare.

- Det är han som har gjort att jag har kunnat ta det här sista steget in i eliten. Jag har honom att tacka för allt, säger han.

Men alla är inte lika förtjusta i sporten. Kim berättar att hans mamma sade ifrån när hon fick se ett slow motion-klipp på ett av hans kast.

- Hon sade bara "nej det där kan du inte hålla på med." Men hon är glad så länge jag är glad, säger Kim Amb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista