1 av 2
Gimo ridklubbs hästar på sommarbete. Foto: Cathrin Reth / SR
2 av 2
Elisabeth Ekholm ordförande i Gimo Ridklubb med hästar på sommarbete. Foto: Cathrin Reth / SR

Pengar från SKB sponsrar ideell verksamhet

"Ska vara en positiv och bra kommun att leva i"
2:01 min

I morgon startar en kappseglingstävling i Öregrund. Tävlingen sponsras av, bland andra, SKB, Svensk Kärnbränslehantering. Totalt hittills har ett 20-tal ideella verksamheter fått sponsorpengar av SKB i år.

Ann-Kristin From, som är lokalt ansvarig för sponsringen i Östhammar, säger att det handlar om långsiktig planering:

– Vi vill att den kommunen ska vara en positiv och bra kommun att leva i, och då är ett aktivt föreningsliv viktigt i det sammanhanget. Det gynnar kommunen, SKB och det gynnar även våra ägare.

SKB plöjer ner stora belopp i Östhammars kommun i väntan på att beslut ska tas om ett slutförvar av kärnbränsle i Östhammar.

Det handlar om pengar i olika typer av projekt som går till kommunen, företag och ideella föreningar. Bland annat alltså sponsorpengar - som till kappseglingstävlingen i Öregrund - men framför allt till ideella verksamheter för barn och unga. Gimo ridklubb har fått 30 000 kronor till nya hjälmar och västar, berättar klubbens styrelseordförande Elisabeth Ekholm.

– De ringde upp och och det var vi jätteglada för naturligtvis. Det kom väldigt väl till pass eftersom vi hade en tanke på att starta ett hästlekis och då hade vi varken hjälmar eller västar så att vi kunde låna ut det och det måste man kunna göra till så små barn.

Hur viktiga är de här sponsorpengarna för er verksamhet?

– De är jätteviktiga. Man får verksamhetern att gå runt men man får ingenting över. Man har inte råd att säga nej, så är det ju.

Men visst finns det anledning för SKB att strategiskt satsa på goodwill med hjälp av en generös plånbok.

– Vi kommer ju förhoppningsvis att finnas i Östhammars kommun under väldigt lång tid framöver, säger SKB:s Ann-Kristin From.

Det är ju lätt att som barn fatta sympati för SKB utan att riktigt förstå vad det står för?

– Vi har gjort ett aktivt val i och med att vi vill stötta föreningslivet och vi riktar inte specifikt in oss på att försöka påverka barnen utan det här är för föreningslivet i stort.

Elisabeth Ekholm i Gimo Ridklubb håller med om att sponsringen kan ses som ett ett sätt att säkra slutförvaret av kärnavfall i Östhammars kommun.

– Jo, naturligtvis. Visst är det så att man i förlängningen tänker lite så. Men vi kan inte tänka på det sättet, vi får tänka lite kortare än så, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".