1 av 2
Theresa Frykman, marknadschef på Uppsala vatten och avlopp, ger råd på hur man bör bära sig åt vid sinken. Foto: Mona Wahlund/SR
2 av 2
Ett fettberg vägande 15 ton har bildats i Londons avloppssystem. Foto: Scanpix

Fettklumpar stora som bussar i avloppen

Uppsala vatten: Torka bort stekpanneflott med papper och släng med matrester
5:45 min

I London bekämpar man just nu en fettklump lika stor som en buss i avloppsystemet. Men hur ser risken ut för "fettbussar" på hemmaplan? Enligt Theresa Frykman, marknadschef vid Uppsala vatten, är det inte aktuellt med fettberg i samma storlek som det i London.

– I London har de stora tunnlar, kulvertar. Här har vi ledningar och rör så det är helt andra dimensioner, säger Theresa Frykman.

Det betyder dock inte att det inte finns ett problem med fett i de svenska avloppen.

– Om vi diskar, tvättar eller sköljer ur en stekpanna med fett i så kommer det här fettet upplöst in i avloppsledningen. Sedan när det kommer ut i ledningen sjunker temperaturen på vattnet, fettet stelnar och fastnar på väggarna i ledningarna och kan klumpa ihop sig, säger Theresa Frykman.

Hon rekommenderar istället att man torkar ur stekpannor med hushållspapper och slänger dem i avfallsinsmalingen.

– Då blir det biogas av det istället och det är mycket bättre, säger Theresa Frykman.

Hon räknar även upp andra saker som kan fastna i avloppet, till exempel tops, naglar, hår och bindor. Andra saker som man bör undvika att slänga i avloppet är tobak, lacknafta, nagellack och färgrester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".