Vargen har försvunnit från Rialareviret. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Inga vargar kvar i Rialareviret

1:15 min

Det finns inga vargar kvar i Rialareviret i Norrtäljetrakten, det menar länsstyrelsen i Stockholm eftersom deras inspektörer inte har sett spår från någon varg sedan i våras, då de såg en ensam varg kvar i reviret.

– Senast vi observerade en varg var i slutet av april, och då var det en ensam varg. Vi vet nu att den har lämnat området, men om den har förolyckats eller vandrats iväg är oklart. Det kommer visa som om vi hittar spillning med djurets DNA i på någon annan ort, säger Mikael Fransson.

Kan ett tänkbart scenario vara att den här vargen har blivit av med sin partner och givit sig iväg för att hitta en annan?

– Så kan det vara, det var det som hände med den första hannen i Riala som idag finns i Forshaga.

Sedan 2009 har det funnits ett varierande antal vargar i rialaområdet. Under åren har hundar och boskap har rivits. Efter det att vargarna vid flera tillfällen i våras varit extremt närgående mot människor ansöktes om skyddsjakt. Naturvårdsverket avslog sedermera ansökan med hänvisningen till att vargen då inte hade setts till på några veckor, och nu verkar det alltså som att den har lämnat området.

Hur sannolikt är det att det kommer nya vargar till Riala?

– Det finns mycket varg i Sverige, så det är sannolikt att någon varg kommer tillbaka.

Hur kommer det sig att vargarna slår sig ner i Riala?

– Det är en naturlig väg för vargar som vandrar öster ut. Infrastruktur och mälaren blockerar framkomligheten söder ut. Vargen så att säga slussas till Riala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista