Diskussion om SKBs sponsring i Östhammars kommun. Jacob Spangenberg (C) Linda Eskilsson (MP) Anton Dyrssen. Foto: Nils Lundin SR

Diskussion om SKB:s ekonomiska stöd till Östhammar

4:22 min

Ekonomiskt bidrag till kommunala verksamheter och projekt, sponsring till föreningar och företag. SKB, Svensk Kärnbränslehantering, bidrar med stora ekonomiska summor till Östhammars kommun i väntan på ett beslut om ett slutförvar i Östhammar. Linda Eskilsson, Miljöpartiets gruppledare, ser en risk med det.

– Finns det för mycket pengar i omlopp så finns risken att det här beslutet inte blir riktig rätt. Jag tror att folk tror att SKB är några som kommer med pengar, man reflekterar inte över varför SKB går in med pengar, säger hon.

Men Jacob Spangenberg, centerpartistiskt kommunalråd, ser inte att det finns en risk att man skulle förbländas av de pengar som SKB bidrar med till kommunen.

– Så länge vi är noga med hur vi granskar detta, så ser jag inget problem med det, säger Jacob Spangenberg.


Vi har idag rapporterat om SKBs sponsring av föreningslivet i Östhammars kommun.

– SKB använder sponsringen för att öka acceptansen för att de verkar i kommunen, säger Johan Swahn från MKG, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista