1 av 2
Ett av bärplockarlägren utanför Mehedeby. Foto: Astrid Iselidh
2 av 2
Mats Wingborg, utredare på Swedwatch. Foto: Astrid Iselidh/SR

Stänger av vatten eftersom bärplockare hämtat för mycket

"Det var så mycket skogsfolk som kom och hämtade vatten där"
2:01 min

För att förhindra att privatpersoner hämtar för stora mängder vatten stänger företaget Frendo i Tierp av sitt vatten under sommarmånaderna. Detta eftersom de tidigare har varit med om att bärplockare hämtat stora mängder vatten från deras serviceanläggning, som ligger vid en bensinstation i centrala Tierp.

Men när Mats Wingborg, som är utredare vid organisationen Swedwatch, åkte till Frendo för att hämta vatten till bärplockare som bor i läger utanför Mehedeby, slogs vattnet på.

– Mackföreståndarna motiverade det med att det var så mycket skogsfolk som kom och hämtade vatten där. Men när jag kom in öppnade de kranarna och sa att det självklart är öppet för andra.

Mats Wingborg har flera gånger granskat och uppmärksammat bärplockarnas dåliga arbetsförhållanden för organisationen Swedwatch. Under ett besök i det stora bärplockarlägret utanför Mehedeby förra veckan, åkte han tillsammans med en av bärplockarna för att hämta vatten vid Frendo som ligger intill en bensinstation i centrala Tierp.

Men vattnet var alltså avstängt och slogs på först när Mats Winborg bad om att få det påslaget. Han anser att det är uppenbart att det handlar om diskriminering mot de bulgariska bärplockarna.

– Det är ju olagligt, det är ju liksom i strid mot diskrimineringslagstiftning. Det är en form av etnisk diskriminering. Man kan inte ha en fri vattenkran på en mack som är öppen för alla utom migrantarbetare som är i Sverige och plockar blåbär.

Ingen från Frendo vill bli intervjuad i radio, men när vi besöker Frendo i Tierp och pratar med en av ägarna säger han att han under flera års tid har slagit av vattnet under sommarmånaderna eftersom bärplockare tidigare har kommit med kubikmeter-stora dunkar för att fylla med vatten. Om någon behöver vatten, oavsett om de är bärplockare eller inte, så slår han på det så länge det handlar om rimliga mängder, säger han. Men hittills har ingen bärplockare bett dem att slå på vattnet denna sommar.

Efter sitt besök i Mehedebylägret tycker Mats Wingborg att det är beklagligt att bärplockarna inte har bättre kontakt med lokalbefolkningen.

– Det är uppenbart tycker jag att de har ganska lite kontakt med lokalbefolkningen, tyvärr då där en del i lokalbefolkningen som på macken här ser på dem med misstänksamhet, men långt ifrån alla gör det. Flera personer här har varit och jobbat tidigare på plantage i Spanien och sånt. Och vad många säger här är att det är mycket bättre villkor och mycket bättre stämning i Sverige. Så att de är ju vana vid väldigt utsatta förhållanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".