Cykelväg Foto: Hasse Holmberg

Försvarsmakten säger ja till cykeltunnel förbi Ärna

0:48 min

Försvarsmakten säger nu ja till ett förslag på hur en cykelväg kan dras förbi Ärna flygfält utanför Uppsala. Lösningen är en 100 meter lång cykeltunnel som beräknas kosta drygt 20 miljoner kronor.

Cykeltunneln ska binda samman Uppsala med Ulvakvarn längs Fyrisån. Innan beslut om cykeltunneln fattas ska förslaget ut på remiss till såväl polis och allmänhet. För att säkerställa att tunneln både är säker och skulle användas, berättar centerpartistiske kommunalrådet Stefan Hanna till Upplandsnytt.

I början av september hoppas kommunalrådet Stefan Hanna (C) att Gatu- och samhällsmiljönämnden fattar beslut om tunneln.

Frågan om en cykelväg från Uppsala till Ulva kvarn är sedan länge omdebatterad, och försvaret, har tidigare sagt nej till en cykelväg förbi flygplatsen, bland annat på grund av att förbipasserande riskerar att skadas av grusstänk, eller att brännskadas av jetstrålar från JAS-plan som landar.

I våras lyfte Uppsala kommun förslaget om en cykeltunnel förbi Ärna, något som försvaret nu ger tummen upp till. Kostnaden för den 100 meter långa cykeltunneln uppskattas till drygt 20 miljoner kronor.

Innan beslut om cykeltunneln fattas ska förslaget ut på remiss till såväl polis och allmänhet. För att säkerställa att tunneln både är säker och skulle användas, berättar centerpartistiske kommunalrådet Stefan Hanna till Upplandsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista