Dagmammor missgynnas av nytt bidragsförslag

Förslaget att ge föräldrar i Uppsala flera tusen kronor i månaden för att de är hemma med sina småbarn, får nu kritik av kommunalfacket. Kommunal anser att statusen för de kommunala dagmammorna kommer att försämras om vem som helst kan få betalt för att ta hand om sina barn.

-Statusen för våra yrkesgrupper försämras. Man kan som enskild person ta hand om andras barn, men när det gäller våra grupper kräver man utbildning och att man ävenföljer riktlinjer, säger Therese Kaas, ombudsman på Kommunal i Uppsala län

Kommunalarbetarförbundet i Uppsala har i dag 100 medlemmar som jobbar som kommunala dagbarnvårdare i Uppsala dom här kvinnorna är anställda av kommunen och har hand om sina egna och andras barn i hemmet.

Med det nya förslaget kan en förälder stanna hemma med sina småbarn och få 5500 kronor per barn och månad för det, något krav på utbilding finns inte bara att familjen måste ta hand om minst ett barn från annan familj, och facket tror alltså att det här kommer att missgynna de kvinnor som i dag är kommunala dagmammor.

Men bland dom familjer som redan ansökt om det här ser man det här som ett bra alternativ inom barnomsorgen. Anna Steen i Storvreta kommer, om förslaget går igenom, att att ta hand om sina två egna barn och två andra och få ungefär 8 000 kronor kvar i månaden efter skatt och sociala avgifter. Hon vill vara hemma med sina barn och att han nu kan få betalt för det tycker hon är bra:

- Det gör ju saken lättare. På något sätt måste man ju ha en inkomst och det känns ju orättvist att bara de som har jätteinkomst ska kunna vara hemma med sina barn.

Therese Kaas på Kommunal menar att det redan finns en möjlighet att vara hemma med sina barn genom föräldrapenningen.