Jättenäckrosen Victoria väntas slå ut i blom när som helst. Foto: Julia Kauta Kouyate/SR

Ovanlig blomning i Botaniska trädgården

"Människor blir väldigt tysta och andaktsfulla när de väntar"
7:09 min

Just nu väntar man spänt på att en av knopparna på jättenäckrosen Victoria i Botaniska trädgården ska slå ut. Personalen hade väntat sig att få se en präktig blomma när de kom in imorse men än så länge har näckrosen dragit ut på det.

- Den lurade oss igår. Igår morse var vi helt säkra på att den skulle slå ut under kvällen. Sedan vet vi inte om det var att det var regnigt och molnigt som gjorde att den stannade upp, säger Lotta Säter, informatör på Botaniska trädården.

Igår hade jättenäckrosen rest sig upp och stod rakt upp ungefär fem-tio centimeter ovanför vattenytan. Enligt Lotta Säter brukar det tyda på att det är väldigt nära till blomning.

- Förra veckans knopp som betedde sig så blommade på kvällen, men inte den här, säger Lotta Säter.

Nu hoppas man i stället på att den ska blomma ikväll. För besökare är det här enda tillfället att se jättenäckrosen i blom vars knoppar bara slår ut i augusti.

Första natten brukar jättenäckrosens blomma vara vit. Andra natten övergår den i ljusrosa för att sedan bli allt mörkare. Anledningen till att den ändrar färg beror på temperaturskillnaden mellan nätterna.

- Då ändras PH-värdet i blomman och då ändras färgerna, säger Lotta Säter.

Andra exotiska växter som man kan beskåda i Botaniska trädgården är papyrus, bananplanta, och Manilla-hampa. Papyrusväxten användes under antiken för att framställa papper. Trädgårdsmästaren på Botaniska trädgården har själv experimenterat med framställning av papper från plantan och kommer att visa resultaten ikväll.

Botaniska trädgården har öppet ikväll mellan klockan 19 och 22 och imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".