1 av 3
Under sommartid syns inte solcellerna från vägen. Foto: Privat
2 av 3
Men under vintern syns solcellerna. Foto: Privat
3 av 3
Så här ser det ut från granntomten. Foto: Privat

Regel om rött tegel hindrar solpaneler i Kåbo

1:35 min

Att sätta solpaneler på en villa i stadsdelen Kåbo i Uppsala bryter mot regeln om röda tegeltak i området, anser Länsstyrelsen. För Ewert Bengtsson, som satt upp solpanelerna i hopp om att minska hushållets klimatpåverkan, kom beskedet som en kalldusch.

– Solpaneler är några av de mest miljövänliga nya energislag som finns, och den enda som du själv kan använda i stadsmiljö. Vi ville vara med på ett litet hörn och bidra med energiproduktion, säger Ewert Bengtsson.

Varför gav länsstyrelsen avslag på bygglovet?

– De hänvisar till detaljplanen för området där det står att taktäckningsmaterialet i ska vara rött tegel, vilket solpanelerna inte är. Men jag menar att de inte heller är taktäckningsmaterial, säger Ewert Bengtsson.

I november i fjol fick Ewert Bengtsson bygglov för solpaneler på villans tak. När panelerna kort därefter monterades, överklagade en granne bygglovet, med motivationen att solfångarna bryter mot områdets detaljplan där det står att taken ska vara av rött tegel. Vidare hävdar grannen att solpanelerna som vätter in mot trädgården är synliga från kringliggande gator.

Länsstyrelsen ger i sitt beslut grannen rätt. Bostadsområdet anses ha stort kulturhistoriskt intresse och förändringana som solfångarna medför är för stora. Ett beslut som Ewert Bengtsson har överklagat till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

– Jag håller tummarna nu för att miljödomstolen ska gör avvägningen mellan behoven av en mer miljövänlig energiproduktion och estetiska aspekter. Jag tycker att det är principiellt viktigt om det ska vara tillåtet att göra bidrag till energiproduktion i stadsmiljö, på sätt som passar för stadsmiljö. Vilket det i stort sett bara är solpaneler som kan göra det, säger Ewert Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista