Markpersonal lastar ett SAS-plan. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Facket oroas över försämrade villkor

1:30 min

Fackförbundet Transport på Arlanda oroar sig när SAS är på väg att sälja sin markservice till det schweiziska företaget Swissport. Det är ett företag som fått stark kritik från fackförbund ute i Europa.

Risken är att SAS markpersonal på Arlanda får försämrade villkor säger Conny Petrini som är ordförande för Transportklubben på Arlanda.

Flygbolaget SAS är på väg att sälja sin markservice med 5.000 anställda till det schweiziska företaget Swissport. Något som förskräcker transportfacket med tanke på vad Swissport har gjort i andra länder.

I Bryssel ökade arbetsbelastningen och anställda som inte klarade dom tuffare kraven hånades av chefer, enligt facket. Företaget ska också ha planerat att flyga in billig personal från Rumänien till Bryssel.

Att sälja markservicen är ett sätt för SAS att få in pengar och undvika konkurs.

Upplandsnytt har utan framgång försökt få en kommentar från SAS, men till Svenska Dagbladet har SAS kommunikationschef sagt att många andra i branschen redan har fått förändrade villkor - oavsett ägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista