Sture Jonsson på UL. Foto: Lisa Helgesson/SR

UL inför nytt biljettsystem - satsar allt på ett kort

"Behov av ett gemensamt system"
1:45 min

Upplands lokaltrafik UL håller just nu på att byta sitt gamla biljettsystem på både tåg och bussar till ett helt nytt. Från och med måndag går det inte längre att ladda pengar på stadsbussarnas värdekort. I stället ska ett kort kunna användas både på stadsbussar, regionbussar och UL:s tåg.

– Vi byter biljettsystem framför allt för att dagens system är gammalt. Vi har också ett behov att få ett gemensamt system för stadsbussarna i Uppsala och regiontrafiken i resten av länet, säger Sture Jonsson som är informationschef på UL.

Upplandstrafikens kortautomater är gamla och slitna eftersom dom har används sedan början av nittiotalet, så när det nu var dags för UL att byta, så har man gjort det enklare för resenärerna genom att man framöver bara kommer att behöva ett kort som används både inom stads och regionstrafik, och på Upptåget.

Kortbytet som införs i septeber på UL kommer inte att göra att priset på resorna blir dyrare, snarare komer det tom att bli billigare för resenärer som idag köper en enkelresa på bussen på en regonsbuss för att sedan kunna använda samma kort på stadsbussen.

– Framför allt kommer det bli mycket enklare för vi kommer få ett gemensamt system för hela trafiken. Man kan säga att man får allting på ett kort, säger Sture Jonsson.

Har det varit krångligt idag?

– Ja, eftersom det har varit två tekniska system så har det inte fungerat så där smärtfritt som man kan förvänta sig att det ska göra idag.

– Man kommer som kund att kunna registrera en egen sida på vår webb, och från den kan man hantera de kort man har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".