Cyklar i Uppsala. Foto: Cathrin Reth / Sveriges radio

Rekordmånga cykelstölder i sommar

1:32 min

Sommaren är högsäsong för många cyklister – men också för cykeltjuvarna. Och i år har det stulits rekordmånga cyklar i Uppsala län under juni och juli. Hela 819 cykelstölder har hittills polisanmälts vilket är betydligt fler än tidigare år.

– Vi kan konstatera att en antalet cykelstölder särskilt på sommaren har ökat dem senaste åren. Vissa cyklar hittar vi i stadens ytterområden, men vi har också fått signaler från allmänheten om att de har sett personer som lastar på cyklar på lastbilar och kör bort dem, säger Christer Nordström.

Under juni och juli i år har 819 antal cyklar stulits, vilket är nästan 160 fler än i fjol. Över tid går det att se en ökning av antalet cykelstölder. Då cykelstölder inte är prioriterade av polisen är det få som klaras upp, berättar Christer Nordström.

– Det är mycket låg uppklarningsprocent. Det här är inget som prioriteras av polisen. Mängden cykelstölder gör att vi egentligen inte har någon möjlighet att hantera allt som sker, säger Christer Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista