Flyktingar knäcker svenska koden

När man blir sjuk ringer man sin husläkare och blir man slagen av sin partner så kan man skilja sig.

Det låter självklart men är inte så enkelt om man kommer som tonårig flykting till Sverige. På Celsiusskolan i Uppsala driver man därför ett mycket lyckat projekt för att på det egna modersmålet informera eleverna om hur det svenska samhället fungerar.

18-åriga Nafiye Atay går Individuella programmet, IVIK, på Celsiusskolan i Uppsala. Hon har inte varit i sverige mer än ett år och det är mycket som är nytt och annorlunda i det svenska samhället. Det är för att hjälpa henne och elever i hennes situation som lärare på skolan skapat projektet ”Vi knäcker koden” för att eleverna på sitt eget språk i samband med modersmålsundervisningen ska få lära sig hur skolsystem, ekonomi, familj, sjukvård och lag och rätt fungerar i Sverige.

Flera lärare på Celsiusskolan menar att det blivit bättre stämning på skolan i och med att eleverna getts en möjlighet att bättre förstå samhället.

Nu är förhoppningen att det här ska bli en del av den ordinarie undervisningen på individuella programmet på Celsiusskolan.