Doktoranden kände sig förföljd av anmälda professorn

En professor vid Uppsala universitet anmäls till Statens ansvarsnämnd efter att ha försökt få en doktorand utvisad till utlandet.

Professorn angav doktoranden för Migrationsverket och ljög ihop en historia att doktoranden fått sparken och att hans visum inte borde förlängas. Hela händelsen uppdagades för en anställd vid Fysiska institutionen vid Universitetet, dåvarande prefekten Hans Siegbahn.

- Doktoranden har känt sig förföljd av professorn, berättar Siegbahn.

Det är inte första gången som professorn haft samarbetssvårigheter men det har inte gått så här långt förr. Doktoranden, som kommer från Moskva, sade upp sig i somras. Professorn har sedan sagt till doktoranden att han borde lämna Sverige och att han skickat ett brev till Migrationsverket. I brevet har han skrivit  att doktoranden fått sparken och inte borde få sitt visum förlängt. Då mejlade doktoranden till Hans Siegbahn.

Doktoranden har idag fåttt sitt visum förlängt och en plats vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Professorns handlande ska utredas av Statens ansvarsnämnd som kan ta beslut om löneavdrag eller avsked.

Vid Statens ansvarsnämnd säger man att det är ovanligt att de får in anmälningar om professorer. Det händer bara någon enstaka gång per år. Professorn själv har inte förklarat varför han gjort så och han visste mycket väl att doktoranden inte alls blivit avskedad.