Bärplockarnas läger utanför Tierp. Foto: Anton Dyrssen/SR

Inget vatten till bärplockarna i år

"Vi har ingen skyldighet att göra det"
1:51 min

Nu har bärplockarna utanför Mehedeby i Norduppland börja lämna skogarna och de har den här sommaren haft färre möjligheter att få tag i dricksvatten jämfört med förra året. Som vi berättat tidigare har ett företag i Tierp stängt av vattnet under sommarmånaderna.

Tierps kommun har till skillnad från tidigare år inte gjort något för att hjälpa bärplockarna att få tillgång till vatten, det säger Per Jonsson vid kommunen.

– Vi har för det första ingen skyldighet att göra det, och för det andra är det mycket färre personer i år än förra året. Och det skedde också skadegörelse på vattenanläggningen vi ställde upp förra året, och det användes till väldigt mycket annat än dricksvatten. Till biltvätt och allt möjligt.

Förra sommaren, då det bodde uppåt 500 bulgariska bärplockare i skogarna utanför Mehedeby, ställde kommunen ut vattentankar och latriner till bärplockarna. Men inför årets bärplockarsäsong beslutade kommunen alltså att inte göra det.

Som vi berättat tidigare stänger företaget Frendo i centrala Tierp av vattnet vid sin serviceanläggning för att förhindra att stora mängder vatten hämtas därifrån. En av ägarna på Frendo som vi har pratat med menar att bärplockare kan hämta vatten hos OKQ8 i Tierp eftersom de har ett avtal med kommunen om att tillhandahålla vatten till bärplockare.

Men det var förra sommaren som ett sådant avtal fanns, och enligt tillförordnade kommunchefen Per Jonsson har kommunen inte tyckt att det har varit nödvändigt att verkställa något sådant avtal i år.

Men trots att ett avtal saknas i år har OKQ8 inte gjort som Frendo och slagit av sitt vatten under sommarmånaderna, utan låter det stå på som vanligt.

Kommunen har inte heller informerat de bärplockare som bor i läger utanför Mehedeby om var de kan hämta vatten men Per Jonsson säger att de får hämta vatten vid Trafikverkets rastplats intill E4:an utanför Tierp.

Det handlar ju ändå om människor som bor ute i skogen, och det finns ju även barn där. Tycker inte ni att det vore bra att de fick veta var de kan få tag på vatten?

– De är här som vanliga turister precis som andra turister och vi informerar inte andra turister som kommer hit om var det finns vatten heller. De är här på precis samma villkor som andra turister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".